HEMEN ARA: +90 545 504 06 66

Blog

En güncel içerikler ve haberler

Vitray Pencere Nerelerde Kullanılır?

Vitray Pencere Nerelerde Kullanılır? Vitray pencere kullanım alanları;  bu sanata ilgi duyan ve yaşam alanlarında değerlendirmek isteyen kişiler tarafından merak edilmektedir. Vitray pencereler önceleri cami gibi ibadethaneler başta olmak üzere özel mekanlarda tasarım halde sunulan ürünler şeklinde gelişmiştir. Ardından günümüzde oldukça sevilen ve yaşamaya devam eden bir sanat dalı olarak diğer yaşam alanlarına da uygulanmaya başlanmıştır.

Adından da anlaşılacağı gibi öncelikle pencerelerde tercih edilen vitray sanatı;  yine mekanların dışarı açılan alanları olan kapılarda da sıklıkla görülmektedir. Vitray pencere nerelerde kullanılır tarzında soruları cevabı olarak öncelikle pencere ve kapılarda tercih edildiği söylenebilir.

Vitray farklı şekillerde renklendirilmiş parça camların lehimleme yöntemiyle ve kurşunlanarak bir araya getirilmesi yoluyla oluşturulan bir sanat dalıdır. Bu nedenle hammaddesi doğrudan cam olduğu için; daha doğrusu camın farklı bir sanata dönüştürülmüş hali olduğu için; cam malzemesinin kullanılabileceği alanlarda yoğun olarak tercih edilir.

Camide Vitray Pencere Kullanımı

Cami vitray pencere kullanımı oldukça yaygındır. Özellikle insanların manevi duygularının somutlaştırılmış ve mimariye yansımış şekli olan ibadethaneler; tüm ayrıntılarına özen gösterilen mekanlardır. Genelde büyük ve geniş alanlar olması nedeniyle hem havalandırılması hem de doğru şekilde ışıklandırılması açısından camilerde çok sayıda pencere yer alır. Bu pencereler camilerin atmosferine ve iç dekoruna en uygun olacak biçimde çeşitli sanatlarla zenginleştirilir.

Bu sanatlardan birisi olan vitray;  geçmişten bugüne camilerde sık sık kullanılan sanat ürünleri arasında yer alır. Vitraya benzerlik gösteren ve yine eskilerden bu yana yoğun olarak tercih edilen sanatlardan birisi de revzen olmaktadır. Revzen sanatı görüntü itibariyle ve kullanım alanları açısından vitray ile benzerlik gösterir. Ancak vitray doğrudan cam parçalar yoluyla hazırlanırken revzende alçı kullanılır. Revzen vitray farkı temel olarak bu şekilde ifade edilebilir.

 Camilerde kullanılan vitray pencere modellerinden en çok göze çarpan özelliklerden bir diğeri de sade ve özel tasarımlar oluşudur. Pek çok kültürde vitray sanatı mevcut olmakla birlikte camilerde kullanılan bu sanatın daha mütevazi ve sade bir şekilde oluşturulduğu ifade edilebilir. Vitray pencere modelleri arasından mekana en uygun çeşit tercih edilebilir.

Yukarı kaydır