HEMEN ARA: +90 545 504 06 66

Blog

En güncel içerikler ve haberler

Vitray Pencere Nasıl Yapılır?

Vitray Pencere Nasıl Yapılır? Çeşitli vitray örnekleri üzerinden seçim yapılarak vitray pencereler oluşturulmaktadır. Bunun yanı sıra ustalara sipariş yoluyla da özel tasarımlar meydana getirilmektedir. Vitrayın en sık kullanıldığı alanların başında gelen pencereler;  hem ışığın içeri sızmasını sağlayan alanlar olduğu için hem de bu alanlarda vitray kendisini çok daha iyi bir şekilde yansıttığı için tercih edilir.

Vitray pencere nasıl yapılır sorusu alan dahilinde sıklıkla sorulmaktadır. Vitray pencere yapımında ilk olarak pencerenin ölçüleri ve boyutları hakkında bilgi sahibi olunur. Alanında uzman kişiler ve sanatçılar mekan için en uygun vitray modeli üzerinde karar kılarak yapımına başlar.

Vitray yapımı genel olarak farklı şekilde renklendirilmiş parça camların kurşunlanarak ve lehim yoluyla bir araya getirilmesi şeklinde oluşur. Burada kullanılan renk ve tasarım sanatçıya ait olduğu için mekana en uygun içerik oluşturulabilir. Gerek renk ağırlığı gerekse de sadelik ya da süsleme yoğunluğu bakımından bir tercih yapılabilir.

Vitray Cami Pencereleri

Cami pencereleri geçmişten bugüne vitrayın en yoğun şekilde kullanıldığı alanların başında gelir. Özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemi cami örneklerinde bu tasarıma sıklıkla rastlanır. Vitraydan ya da ona çok yakın bir sanat olarak bilinen ve yine camilerde yoğun olarak kullanılan revzen sanatından çok sayıda örnek görmek mümkündür.

Revzen tıpkı vitray gibi pencere süsleme alanında sık bir şekilde kullanılan sanat dalları arasında yer alır. Ancak vitray ile revzenin temel farkı içeriğinde kullanılan malzemenin ayrı oluşudur. Vitray doğrudan cam malzemeler yoluyla oluştururken revzen alçı ile yapılır.

Vitray cami pencereleri, oldukça geniş mekanlar olarak pencerelerin yoğun olduğu camilerde görülen modellerden birisidir. Hem içeriye ışığın girmesini sağlar hem de estetik bir dekor oluşturur. Aynı zamanda vitray ve revzen gibi sanatlarla uğraşan sanatçıların da devamlılığına katkısı olur.

Camilere oldukça yakışan geleneksel sanatlar arasında yer alan vitray örnekleri; bu mekanlarda kullanılan vitrayların diğer örneklere göre daha sade şekilde oluşturulduğunu göstermektedir. Özellikle cami mekanlarında kullanıldığı için çiçek, bitki ya da geometri desenlerinin ön planda olduğu görülür.

Yukarı kaydır